Localităţi la perfectul simplu

Nu, nu în judeţul Vâlcea s-a răsturnat carul cu proşti, dar cu toate astea, în acest judeţ există cele mai ciudate nume de localităţi. Nicio legumă nu a refuzat să poarte numele vreunei localităţi: de la Roşiile la Roşioara, Mereşeşti, Cireşul şi Urzica, Zmeuratu sau Măzăraru, se vede că vâlcenii sunt mari gurmanzi. Însă nu sunt singurele denumiri de localităţi care stârnesc amuzamentul. 

Şi pentru că sunt olteni şi se mândresc cu asta, au zis să-şi boteze o localitate după gura şi asemănarea lor, Gurişoară se numeşte, dar încă nu ştiu ce vorbe folosesc, dar ştim că iubesc foarte mult perfectul simplu. Apăi nu ştiaţi că oltenii sunt perfecţi şi simpli?

“Fusei” nu are acelaşi farmec dacă nu îl pronunţăm pe ruta de autobuz Lungeşti – Măciuca, şi ele două localităţi Vâlcene. Deja vă gândiţi la Cuca Măcăii? Ei bine, există doar Cuca, dar e suficient pentru a aduce zâmbetul pe buze ori de câte ori vezi indicatorul cu această localitate.

Tot la noi în judeţ, dacă pui cap la cap numele localităţilor, măi că-ţi iese o poveste. Aşadar Ginerică şi-o găsi şi el vreo mireasă pe  Sub Deal sau, dacă vrea una mai bătrână, poa’ s-apuce prin Valea Babei. Dacă ochi îi fug în stânga şi-n dreapta după cum dictează Mădulari poate s-o i-a pe la  Foteşti, că deh, Cucoiu-i şef la el în pantaloni. Dar atenţie băieţi, ori vine Barza la voi, ori ajungeţi în Gropeni. Şi ţineţi minte, cuvintele bolduite sunt nume de localităţi din judeţul Vâlcea.

Sârbii, Turceştii şi Grecii nu au cum să nu se simtă ca la ei acasă, mai ales ultimii dintre ei care şi în România se pot simţi cu un picior în  Buda sau în Căcăcioasa, ca să nu promunţăm cuvântul pe şleau şi oricum buda şi căcăcioasa sunt cuvinte mult prea dure pentru localnici care doresc să-şi întemeieze un cămin aici. Dar rezonează cu situaţia din întreaga ţară!

Vâlceni nu sunt Scaioşi, iar cei mai mulţi nu se numesc Bogdăneşti, Şerbăneşti, Ştefăneşti sau Mihăieşti.  Noi ne tutuim, deci poţi şi tu să ne Tutuleşti.

Dacă este să trecem în registrul animalelor, nu am cum să nu pomenesc despre localităţi ca Urşi,  Păsărei,  Găineşti şi Câineni şi nu, la noi nu umblă câinii cu covrigi-n coadă!

Tags: , , , ,

4 responses to “Localităţi la perfectul simplu”

  1. meritaosannsa says :

    Poti sa adaugi pe lista ta Baicoi si Slobozia! :))

  2. Danut says :

    Cuca e de fapt in Arges, si chiar exista si satul Macai, dar merge ca e aproape de granita cu Valcea 😛

  3. filedinpoveste says :

    Am zis să râd un pic de Vâlcea mea. Aşa sunt o grămadă de denumiri care nu le fac cinste localnicilor…scuzaţi-mi limbajul, dar ele chiar aşa se numesc: Spermezeu, Fututa, Oraşul de Floci, etc.
    Auzisem şi eu de sătucul Măcaia, dar nu am găsit pe internet ceva care să-mi dovedească existenţa acestuia pe hârtie.
    Aşa este şi localitatea Milcoiu, tot în Vâlcea, la graniţa cu jud. Argeş.

  4. Mirela says :

    Nu stiam ca exista toate localitatile astea, oare cine o fi idiotul care a dat nume din astea la localaitati. Era beat? Bine ca putem sa facem si noi haz de necaz, ca in rest…..

Leave a comment