Octombrie – jocul toamnei

Miroase a frunze vestejite, a umezeala dimineții şi a soare sleit de puteri. Miroase a gâze triste, amorțite  miroase a dor de primăvară. Miroase dincolo de sticlă, când sunt în casă şi stau înfofolită, cu ceaiu-n mână şi cartea lângă mine. Şi tot privind în zarea mea…s-aude parcă foșnetul de frunze, s-aud bătăi de aripi peste lac, s-aude vântul printre rămurele, te-aud pe tine, draga mea copilărie.

toamna din mine ]n parcul carolÎnchid ochii şi mă văd pe mine sărind coarda, îmi văd picioarele golașe în saltul meu tot numărat, mă văd trasând linii imaginare şi croind haine la păpuși. Şi, Doamne, frumos mai era.

Trăiesc copilăria într-o clipă, cu nuanțe tari, de toamnă, cu jocuri, zâmbete şi strigăt. Şi tot visând la vremuri îndepărtate, ochi-mi curg în gol pe coala de hârtie, pe “Jocurile Foamei“, dar nu, eu vreau copilărie şi mă afund tot mai adânc în amintire.  Sub ochii mei văd casa părintească, prietenii şi şcoala. Dar nu-mi arde de nimic, eu vreau să joc. Să fie coarda, șotronul, capra, “de-a v-aţi ascunselea” ori “flori, fete sau băieţi“, ori, poate “Baba oarba“?

Mă poticnesc şi nu ştiu ce s-aleg când pe fundal îmi cântă urzeala firelor de aţă bătute bine la război. E iar bunica, of, sărmana, ce cântă doine țesând de zor carpete de perete.

Şi nici n-apuc să joc vreun joc căci samarele arţarului dansează valsuri nenumărate în faţa mea şi mă aduc iar în viaţa de adult. Se mai opresc din când în când să-şi tragă suflul pe pervaz, apoi dansează iar cu vântul pân’ pică leneş pe pământ, sleite parcă de puteri. E toamnă, e toamnă în zări dar şi în mine, iar eu tresar căci paginile curg în galop sub ochii mei.

Mai sorb din ceaşcă un pic de licoare, oftez adânc, c-acuși sunt mare, nu-mi arde de poveşti cu Cosânzene, cu zmei şi prinţi veniţi din-depărtare. M-am rupt rapid de jocul copilandru ş-am tresărit direct în straie de adult. M-am rupt de jocul meu într-o clipită, speriat de lume şi de vise, m-am rupt de pofta jocului ce-o am, m-am rupt şi nu-o putem lipi.

Acum jucăm “compromisul”, “minciuna”, “de-a mama şi tata” aşa cum nu credeam că o vom face când eram copii. Mă uit cum alţii joacă la “şcoala de luptă”, ducând veşnic o luptă cu eul lor, cu oamenii, cu viaţa. Jucăm în fiecare zi, iar miza e un mâine mai bun, un eu mai bun şi mai puternic. Bineînţeles că nu jucăm pe pietre ori pe frunze, jucăm pe bani, pe stimă ori pentru recunoaștere.

Jucăm un joc tomnatic în care suntem frunze, pe zi ce trece tot mai puţine dar parcă mai puternice. Cădem unul câte unul tot sperând că vom fi mai buni în ceea ce facem. Sperăm, cădem ş-apoi o luăm de la capăt…dar gata cu jocul frunzelor, schimbăm decorul, schimbăm rolul, schimbăm şi personajul.

Mă smucesc, e doar un vis, un dor de primăvară, un gând tomnatic, de octombrie, brumărelul. Un vis cu joc şi joacă în care jocul este viaţa, iar viaţa noastră nu trebuie luată în joacă oricât de mult am vrea să fim iar copii.

Am jucat ş-am învârtit articolul numărul unsprezece pentru competiţia Super Blog 2013.

Şi-am jucat o horă de dragul lui octombrie cu scriitorii din tabelul lui psi:  Vienela, vavaly, Scorpio, Matilda, Carmen şi mulţi alții.

P.S.: Dacă stau bine să analizez, “Jocurile foamei” ne prezintă pe coperți o lună de toamnă şi, de ce nu, o lună de octombrie.

Tags: , , , , , , ,

18 responses to “Octombrie – jocul toamnei”

 1. vavaly says :

  octombrie, copilarie, carti si nostalgie. frumos le ai imbinat 🙂

 2. psi says :

  dacă-i toamnă prin jocurile foamei singura care ştie cel mai bine e coana matilda, că doar ea le-a tradus.
  eu ştiu doar că realmente îmi vine să dau iama în ceai, să citesc poveşti din copilărie şi să mai sar un şotron.

  • filedinpoveste says :

   Eu ştiu că am renunţat deja la apa rece şi am început deja cu ceaiurile. Am început să şterg puful de pe gutuie şi să mă gândesc la copilărie.
   Ce-aş mai sări şi eu un şotron…numai că aici, la Bucureşti, nu cunosc pe nimeni cu prichindei ca să-i scot în parc să mai sar şi eu şotronul. Mi se făcu un dor de Vâlcea şi de bunici 😦

  • gheorgica says :

   Corect! De ce toamna este vazuta melancolica? Parerea mea este alta Doamna Toamna este o femeia matura,cu fructe coapte si plina de draci(halloween) Este vijelia care te baga in casa si te indeamna la cautarea unui suflet cald. Cei care serbeaza ziua pe intai iunie au amintiri placute despre toamna

   • filedinpoveste says :

    La noi Halloween-ul a apărut mai târziu, bine eu scobeam dovlecii fără să sărbătoresc ceva.
    Să ştii că vijelia ei mă bucură câteodată, simt că pot să am mai mult timp pentru mine, mai mult timp să citesc, mă întristează doar când plouă mărunt şi des, când nu mă lasă să o admir dar, şi aşa, îmi place.

 3. dordefemeie says :

  Copilaria e atat de frumoasa, iar toamna ne umple de nostalgii despre ea.

 4. Adriana says :

  Ca si la Matilda simt că jocul si imaginatia poate semana, dar in acelasi timp croi haine noi, pe masura fiecăruia. Oare cum ar fi octombrie din mintea mea? N-am scris, coplesita fiind de noianul de vesti proaste din jur, desi eu iubesc toamna.

  • filedinpoveste says :

   Eu ştiu că toamna din mintea ta e frumoasă, caldă, colorată şi senină!
   Sper că veştile bune vor veni repede şi vor lua locul celor mai puţin plăcute.

 5. Scorpio says :

  Mi-a placut…mda, poate ma faceti sa imi placa in final toamna, mai stii?

 6. Carmen Pricop says :

  Oare noi ne jucăm ori viaţa ne joacă
  pe tabal de şah, pioni sau regine,
  nebuni ce visează peste margini să treacă
  ori turnuri de strajă privind către mâine?

 7. alma nahe says :

  Cred că e firesc să se mai scuture unii dintre noi, de toamne, de poveri în lumea asta, ca să poată să vină alţii, unii noi, mai uşori şi cu alte jocuri…parfumul ăstora ale noastre nu dispare, dar nici nu rămâne ca şi cum ar fi…eu tot privesc mâinele ăla, care nu ştiu când o veni.

 8. SimonaR says :

  Întotdeauna toamna ne răscolește melancoliile… nu știu de ce.

 9. cotos says :

  Nascut in Octombrie, nu poate fi decat evident ca e luna care imi place cel mai mult. In special culorilor care ni se arata.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Psiluneli- Octombrie | Cățărătorii - 28/10/2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: