Crăciunul vienez

Cu siguranţă aţi auzit de “Crăciunul vienez” şi, pe cât este de lăudat, pe atât este de frumos. Viena este din punctul meu de vedere capitala Crăciunului, iar atmosfera este absolut ge-ni-a-lă: de la mii de globuleţe, toate pictate manual, la crenvruşti bavarezi, vin cu scorţişoară, turtă dulce,  jucării pentru cei mici, aici vei găsi sacul moşului răsturnat pe tarabe decorate.

Crăciunul vienezDacă suferi de frică de aglomerație (agorafobie), mai bine stai acasă căci, de Crăciun, Viena devine Mecca, iar numărul de limbi vorbite este impresionant. Nici românii nu ocolesc Viena în preajma Crăciunului, ba din contră, limba oficială după germană este româna (sau cel puţin eu aşa am observat). Toată lumea vine aici la shopping: ori cadouri cu specific de la târgul de Crăciun, ori cadouri de “firmă” din outlet-ul Pandorf.

Dacă este să judecăm după numărul de “dankeschön” pe care comercianții îl oferă clienţilor, ai putea spune că Viena este şi capitala “mulţumesc-ului” şi al respectului, însă pe cât sunt de respectoşi cu clienţii lor, pe atât sunt de reci în alte împrejurări: dacă n-ai plecat de la semafor imediat, dar imediat cum se face verde, primeşti în dar mii de claxoane şi, dacă ştii ceva mai multă germană, probabil că ai să prinzi şi nişte băga-mi-aş, invocări ale adormiţilor şi pomeniţilor. Noi ne-am luat porţia de înjurături atunci când GPS-ul ne-a îndrumat pe contrasens, iar un vienez nu s-a ruşinat să arate dejtu’ mijlociu şi să articuleze cuvinte dure cu “b”, “d”, “p”, “t”.

Şi pentru că Viena trebuie gustată, nu vă sfiiți să gustaţi turtă dulce, îngheţată şi ruloruri cu bezea, şniţel vienez şi gulas vienez. Nu-i cea mai gustoasă mâncare, dar un carnivor, cu siguranță, ar aprecia mai mult decât mine.

În ceea ce priveşte oraşul, acesta are haine de sărbătoare pe măsură: podoabe luminoase sclipesc din orice copac, brazii sunt plini cu ghirlande, străzile au mii de beculeţe, atât de multe şi de frumoase încât uiţi de gerul de afară şi te afunzi şi mai mult în inima Vienei.

Şi pentru că tot veni vorba de temperaturi, nu spunea rău cine spunea că, în Viena, iarna-i năprasnică, aşa că şuba de lână, căciula şi mănușile nu trebuie uitate acasă.

Viena are cel mai frumos târg crăciunesc, atmosfera e tot în roşu şi alb, dar luminile şi oamenii-mi par mai frumoşi la noi, la români!

Craciun vienez Crăciunul la Viena Viena de Crăciun globuleţe de Crăciun Cadouri de Crăciun

Tags: , , , , , ,

2 responses to “Crăciunul vienez”

  1. Adriana says :

    Norocoşilor, pare cu adevărat poveste traita pe viu. Sarbători fericite!

  2. ileanaxperta says :

    Am petrecut la Viena cel mai frumos si incantator Craciun din viata mea si as repeta oricand aceasta “experienta”! 🙂 Craciun fericit…oriunde iti doresti!

Leave a comment